Zougla.grO

Oι νοι και το φαινμενο του αυτοτραυματισμο

Πρτη καταχρηση: Δευτρα, 17 Μαρτου 2014, 10:30
Ads by Google
χασα 17 k χωρς δαιτα
Χωρς βαρετ δαιτα, χωρς πενα. Δες εδ
gd.healthytopdiets.com
Διαστσεις «επιδημας» τενει να πρει το φαινμενο του σκπιμου αυτοτραυματισμο των νων, που ενοτε μπορε να εναι και μοιραος!

Αυτ τονζουν οι παιδοψυχατροι και κροουν τον κδωνα του κινδνου, καθς σμφωνα με επιστημονικς μελτες το 13% των νων αντιμετωπζει πρβλημα αυτοτραυματισμο!

  .
Η παιδοψυχατρος κ. Μερσνη Αρμενκα
«Πσω απ το φαινμενο του αυτοτραυματισμο των νων κρβεται συναισθηματικς πνος και ντονη δυσφορα , που προκαλεται απ το στρες και τα προβλματα της σγχρονης ζως» τονζει η παιδοψυχατρος κ. Μερσνη Αρμενκα, με την ευκαιρα της Ημρα Ευαισθητοποησης για τον αυτοτραυματισμ.

Σμφωνα με τους παιδοψυχιτρους ο αυτοτραυματισμς (self-harm) εναι μια πρξη, που ο νος επτηδες προκαλε αμυχς στα χρια του καταναλνει τοξικς ουσες χρησιμοποιε αντικεμενα με σκοπ να προκαλσει βλβη στον εαυτ του.

Οι νοι αυτο συχντερα προτιμον κοψματα καψματα και μετ ακολουθον οι αυτοδηλητηρισεις , χτυπματα ,αππειρα πνιγμο, ηλεκτροπληξα ασφυξα.

Οι κνδυνοι του αυτοτραυματισμο εναι οι προφανες πως η απλεια μεγλης ποστητας αματος και η πιθαντητα λομωξης .Αλλ υπρχουν και κρυμμνοι συναισθηματικο κνδυνοι πως το να γνει συνθεια και να εθιστον οι νοι σε αυτ με κνδυνο να χσουν την ζωτους.

ΣΗΜΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ

Οι γονες θα πρπει να αρχσουν να υποψιζονται για το πρβλημα ταν:

-Παρατηρσουν περεργα καψματα με τσιγρο η αναπτρα και κοψματα σε καρπος , χρια , πδια την κοιλι για τα οποα δνει περεργες δικαιολογες
-Επιμνει να φορ μακρυμνικα ροχα ακμα και σε ζεστ καιρ
-Χτυπ τον εαυτ του το κεφλι του
-Δνει μπουνις σε αντικεμενα να πφτει επτηδες σε τοχους σκληρ αντικεμενα
-Κολλ αντικεμενα στο δρμα του
-Εμποδζει σκπιμα την επολωση τραυμτων
-Καταπνει δηλητηριδεις ουσες ακατλληλα αντικεμενα
-χει στον προσωπικ του χρο αιχμηρ αντικεμενα ,πως ξυρφια, μαχαρια, βελνες, κομμτια γυαλ, καπκια απ μπουκλια
-Εμφανζει κρυψνοια και επιμνει να μνει μνος του
-Πνει αλκολ

«Οι νοι που καταφεγουν στον αυτοτραυματισμ προσπαθον ανεπιτυχς να αντιμετωπσουν αισθματα λπης , ασθημα κενο ενοχς και οργ» προσθτει η παιδοψυχατρος κ Αρμενκα και συμπληρνει.

« Δυστυχς η ανακοφιση που επιδικουν διαρκε λγο . Εναι σαν να βζεις ελαστικ επδεσμο εν χρειζεσαι ρμματα.Τα εσωτερικ τραματα και προβλματα δεν ξεπερνιονται και επσης δημιουργονται να. Οι νοι που προβανουν σε ττοιες πρξεις προσπαθουν να το κρατσουν κρυφ. Ντρπονται να το δεξουν νομζουν τι κανεις δεν θα τους καταλβει.Η μυστικτητα και οι τψεις επηρεζουν τις σχσεις τους με την οικογνεια και τους φλους τους με αποτλεσμα να νιθουν περισστερο μνοι, πιο ανξιοι και παγιδευμνοι».

ταν οι γονες παρατηρσουν κποια απ τα προαναφερμενα σημδια θα πρπει να ζητσουν την βοθεια παιδοψυχατρου προκειμνου γκαιρα να αντιμετωπιστε το πρβλημα.

Σε λο τον κσμο το φαινμενο αυτ απασχολε ντονα την επιστημονικ κοιντητα .Στην Ελλδα δεν υπρχουν ιδιατερες αναφορς παρλο που εναι να φαινμενο που συναντται λο και πιο συχν στους παιδοψυχιτρους σε ιδιωτικ και δημσια πλασια.

Στις αναπτυγμνες χρες γνονται παρεμβσεις και προγρμματα απ δεκαετιν για πρληψη των αυτοκτονιν στους εφβους και τους νεαρος ενλικες . Στην Ελληνικ πραγματικτητα εμαστε ακμα στο εππεδο της παρατρησης του φαινμενου παρλο που οι αναφορς για αξηση λων των κρουσμτων συναισθηματικν διαταραχν αυξνονται ραγδαα.

ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ


Οι αιτες που συχν αναφρονται για την παρξη του προβλματος εναι:

-Πεση στο σχολεο στην δουλει,
-Σχολικς εκφοβισμς,
-Οικονομικς ανησυχες,
-Σεξουαλικ, σωματικ συναισθηματικ κακοποηση,
-Πνθος,
-Σγχυση για την σεξουαλικτητα,
-Χωρισμς απ σχση,
-Αρρστια πρβλημα υγεας,
-Κατθλιψη, θυμς, γχος,
-Οικογενειακ προβλματα.