2014-02-11 20:43:57

 

 

 

 

 

                                                               Δευτρα  10 Φεβρουαρου 2014.

 

 

 

 

 

                             ΔΕΛΤΙΟ     ΤΥΠΟΥ

Σμα κινδνου προς γονες και  εκπαιδευτικος  για το σοβαρ πρβλημα του εθισμο των νων στο διαδκτυο, εκπμπουν παιδοψυχατροι και ψυχοθεραπευτς.

Το πρβλημα, σμφωνα με τα τελευταα στοιχεα, τενει να πρει διαστσεις «επιδημας» σε παγκσμιο εππεδο , καθς σμφωνα με μελτες στην Ασα το ποσοστ εθισμο εναι πνω απ 10%, στην Αμερικ  7.5%  και στην Ελλδα κοντ στο 10%.

Στην Κνα υπολογζονται σε πνω απ 10 εκατομμρια οι εθισμνοι νοι, εν στην Ντια Κορα μετ απ 10 θαντους, που προκλθηκαν απ υπερβολικ παρορμητικ χρση του διαδικτου, ο εθισμς  θεωρεται απ τα πιο σοβαρ θματα δημσιας υγεας.

«Το διαδκτυο εναι να μσο που χει αλλξει την ζω μας σε μεγλο βαθμ. Διευκολνει την καθημεριντητα μας , δνει απστευτες πληροφορες, αλλ ουδν καλ αμιγς κακο» τονζει η παιδοψυχατρος κ. Μερσνη Αρμενκα, με την ευκαιρα της  11ης  Φεβρουαρου (Διεθνς Ημρα Ασφαλος πλογησης στο Διαδκτυο).

Το διαδκτυο, σμφωνα με τους ειδικος,  αποτελε  πλον στοιχεο της ζως μας αλλ ο τρπος που χρησιμοποιεται σχετζεται κατ πολ με τις ανγκες των ατμων .Κρβει δε κινδνους και παγδες για τους νους που μνο με τη επικοινωνα και την υποστριξη της οικογνειες μπορον να αντιμετωπισθον.

«Σε λες τις μορφς εθισμο ,τι και αν αφορ, πως το διαδκτυο η  τη χρση ουσιν τα θματα διατροφς χει διαπιστωθε τι εναι καταλυτικς ο παργοντας οικογνεια ετε ως αιτα ετε ως γκαιρη παρμβαση» εξηγε  η κ. Αρμενκα και προσθτει

«Στην κλινικ παιδοψυχιατρικ πρακτικ τα παιδι που φτνουν στο σημεο να εθιστον στο διαδκτυο εναι παιδι με ελλειπ επικοινωνα με τους γονες τους και δσκολη- παθολογικ καθημεριντητα. Παιδι που ψχνουν τρπο να αποκοπον απ τα προβλματα της καθημεριντητας και να κατευνσουν τα ντονα αισθματα που τα κατακλζουν μσω ενς τρπου που τους αποσυνδει απ την πραγματικτητα».

 ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ  ΕΘΙΣΜΟΥ  ΝΕΩΝ  ΣΤΟ  ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Οι γονες θα πρπει να κινητοποιηθον μεσα ταν το παιδ τους :

      χει καθημεριν πολωρη πλογηση στο διαδκτυο

      Παραμελε τις υποχρεσεις του λγω της πλογησης

      χει μειωμνη απδοση στο σχολεο

      Προτιμ την πλογηση απ την επαφ με κποιο φλο μλος της οικογνειας

      Γνεται  επιθετικ σε ερωτσεις γρω απ την χρση του διαδικτου

      Σκφτεται τι η ζω θα εναι ανιαρ χωρς το  internet

      Χνει ρες πνου εξαιτας πολλν ωρν παραμονς στο διαδκτυο

      Προσπαθε να κρψει  πσες ρες εναι online

      Προτιμ την πλογηση απ την ξοδο με φλο απ το σπτι

      χει μεγλο εκνευρισμ

       Αποτυγχνει, μετ απ συζτηση,  να μεισει τις ρες στο Ιντερντ παρ την προσπθεια του.

Οι πρτες τους κινσεις θα πρπει να εναι ο λεγχος του  email, του facebook  και του twitter, εν παρλληλα θα πρπει να ζητσουν την γνμη ενς παιδοψυχατρου.

Η θεραπεα εναι ετε ατομικ ψυχοθεραπεα βασισμνη σε Γνωσιακο Τπου παρεμβσεις και ψυχοεκπαδευση, ετε ομαδικ και οικογενειακ  ψυχοθεραπεα σε εξειδικευμνα κντρα αντιμετπισης του Εθισμο στο Διαδκτυο.

Υπρχουν και κποια εγχειρδια αυτοβοθειας ξνης βιβλιογραφας που βοηθον σε ηπιτερα προβλματα για αρχικ ενημρωση του ατμου. Επσης υπρχουν  ιστοσελδες  (netaddiction.com, globaladdiction.org, healthyplace.com)  για τεστ  , τα οποα μπορε να συμπληρσει το παιδ για μια αδρ εκτμηση αν χρειζεται να γνει μεση  παραπομπ για αντιμετπιση του φαινομνου απ ειδικος της ψυχικς υγεας.

      ΑΓΝΩΣΤΟ  ΤΟ  ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ   ΚΟΣΤΟΣ

Σμφωνα με τα στοιχεα  πρσφατη ρευνα της Μονδας Εφηβικς Υγεας (πανελλαδικ δεγμα 1007 εφβων 15-16 χρνων) τα εθισμνα παιδι χουν χαμηλ βαθμολογα σχολειο (βαθμς <12) σε σγκριση με αυτ που ασχολονται με το διαδκτυο σε φυσιολογικ πλασια.

 Επσης, επιδδονται σε παιχνδια τχης και χρησιμοποιον υλικ με σεξουαλικ περιεχμενο σημαντικ συχντερα απ τους υπλοιπους.

«Παρατηρντας την ψυχοπαθολογα που παρουσιζουν οι εθισμνοι νοι  διαφανονται  αυξημνες τσεις αυτοεπιθετικτητας και παραβατικν συμπεριφορν, εν ακμα και  οι νοι με την οριακ χρση (στδιο προ της «εξρτησης», ωστσο προβληματικ χρση) παρουσιζουν τάσεις καταθλιπτικο  συναισθματος, χαμηλ αυτοεκτμηση  και κοινωνικ άγχους. Γενικά οι έφηβοι με προβληματική χρήση φαίνεται να αποκτούν μια κακώς εννοούμενη «άνεση» με το διαδίκτυο καταργώντας ρια και παρουσιάζοντας συμπεριφορές υψηλού κινδύνου» καταλγει η κ. Αρμενκα.

Πρα απ τους κινδνους αυτος οι νευροεπιστμονες προχωρον να βμα ακμη ανησυχντας για τις μακροπρθεσμες  επιπτσεις στις μελλοντικς γενις σε εππεδο ανατομικ και παθοφυσιολογικ.

 Κι αυτ γιατ εναι γνωστ τις τελευταες δεκαετες τι ο εγκφαλος δεν εναι να στατικ ργανο αλλ διαμορφνεται σε λη μας την ζω. Απ την νευροβιολογικ οπτικ φανεται τι η λειτουργα του εγκεφλου μας εναι αποτλεσμα μιας διαρκος σνδεσης νευρωνικν κυκλωμτων που επηρεζονται απ την φση μας, την ανατροφ μας, τις εμπειρες μας και  την κληρονομικτητα που φρουμε .

Δηλαδ  οι γονεικς μας επιδρσεις,  γνωριμες που κνουμε στην ζω μας, ακμα και η ψυχοθεραπεα αλλζουν τον εγκφαλο αλλζοντας τις συναπτικς συνδσεις των νευρνων και τα κυκλματα των νερων .Οι ανθρπινες γνωριμες δημιουργον νευρωνικς συνδσεις ,πως ανφερε ο Siegel δη απ το 1999.Οι εμπειρες διαμορφνουν τον εγκφαλο δηλαδ ουσιαστικ η Εμπειρα εναι βιολογα ,σμφωνα με τον διο ερευνητ.

Επειδ ο εγκφαλος εναι να προσαρμσιμο ργανο και οι δομς του χτζονται μσα απο τις αλληλεπιδρσεις με τους λλους γρω μας ,ταν λεπουν οι επιδρσεις αυτς οι συνπειες μακροχρνια θα εναι παρμοιες με αυτς του ιδρυματισμο στα μωρ.

Παιδοψυχιατρικς μελτες παρατρησης σε μωρ που ζοσαν σε ορφανοτροφεα, δειξαν τι μωρ που εχαν τα απαρατητα υλικ αγαθ αλλ στερονταν  το χδι και την ανθρπινη επικοινωνα αδυνατοσαν να αναπτυχθον σωματικ και νοητικ και πθαιναν. Αναλογικ η λλειψη επαφς σε μεγαλτερες ηλικες οδηγε σε κοινωνικ μαρασμ και κτι ττοιο φανεται να προκαλε η εμμον με την online ζω .

www.armenakamersyni.com Τηλ. 2105720500, 6947727140

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Νκος Γαραντζιτης τηλ. 6932232466, 210 5026051

E-MAIL: ngara@otenet.gr.     FAX:  210 5058795.  www. cosmosep. gr

FACEBOOK: Cosmos Επικοινωνα

TWITTER: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.