2014-02-24 11:37:32

 

                                                                                             Αθνα  24 φεβρουαρου 2014

                         ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

Σοβαρος κινδνους για την υγεα  εγκυμονε η μη μεση χειρουργικ αντιμετπιση της κλης, ταν αυτ  εμφανιστε !

Αυτ υποστηρζουν σε τελευταα μεγλη πολυκεντρικ ρευνα Αμερικανο και Ευρωπαοι επιστμονες, βασισμνοι σε μελτες στατιστικν στοιχεων των τελευταων 20 χρνων.

«Πργματι, τα στατιστικ στοιχεα δεχνουν  τι νας μεγλος αριθμς ανθρπων ( το 5% των πασχντων απ κλη), που δεν αποκατστησε μεσα χειρουργικ την κλη, σχετα αν τον ενοχλοσε χι, αντιμετπισε στο μλλον σοβαρς συνπειες στην υγεα του»  τνισε  ο διαπρεπς χειρουργς Δρ. Αναστσιος Ξιρχος, Πρεδρος  της Ελληνικς Επιστημονικς Εταιρεας Ορθοπρωκτικς Χειρουργικς και  Δ/ντης Χειρουργικς Κλινικς Ομλου Ιατρικο Αθηνν – Ιατρικ Περιστερου (www.axiarchos.gr).

  Σμφωνα με τις επιστημονικς μελτες απ μεγλα κντρα της Αμερικς και της Ευρπης, που εδαν το φως της δημοσιτητας σε πρσφατο συνδριο προηγμνης λαπαροσκοπικς χειρουργικς, στο Μπορντ της Γαλλας, αν κποιος δεν αποκαταστσει μεσα την κλη του, μπορε στο μλλον να αντιμετωπσει σοβαρς συνπειες στην υγεα του.

Συγκεκριμνα με το πρασμα του χρνου:

Ø Τα οποιαδποτε συμπτματα, πως ο πνος και η δυσφορα θα επιδεινωθον, επηρεζοντας την ποιτητα της ζως του και τη δυναττητα εργασας του

Ø Η κλη θα διευρνεται με μεγλη πιθαντητα αργτερα η αποκατσταση της να εξελιχθε σε σοβαρ και περπλοκη  χειρουργικ επμβαση

Ø Ενδχεται  σε ποσοστ  5% να υπρξει περσφιξη (στραγγαλισμς  και διτρηση του ντερου με μεσο κνδυνο περιτοντιδας) ,περπτωση που απαιτε  επεγουσα χειρουργικ επμβαση ,που κι αν μπορε να γνει στη συγκεκριμνη χρονικ στιγμ

Ø Η κλη δεν γνεται να θεραπευτε απ μνη της οτε να καλυτερψει με την γυμναστικ. Εναι σχεδν ββαιο τι θα διευρνεται  λο και περισστερο και μαζ μ’ αυτ θα μεγαλνει και το πρβλημα .

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΗΛΗΣ

«Ο μνος τρπος αντιμετπισης  της κλης εναι ο χειρουργικς, αναφρει ο Δρ. Αν. Ξιρχος.  Και προσθτει  πως η εξλιξη της χειρουργικς με την χρησιμοποηση πλγματος χει μεισει κατακρυφα τις υποτροπς».

Σμφωνα με τους  χειρουργος η  πραγματικ επανσταση στην αντιμετπιση της κλης γινε τα τελευταα 20 χρνια με την εφαρμογ της λαπαροσκοπικς αποκατστασης με χρση πλγματος. Κι αυτ γιατ το ποσοστ υποτροπς πλον εναι κτω του 2% ,ταν η επμβαση γνεται απ  μπειρο και εξειδικευμνο  χειρουργ. Μλιστα τα αμσως επμενα χρνια  αναμνεται να εναι η βασικ τεχνικ αντιμετπιση της πθησης.

Συγκεκριμνα η  λαπαροσκοπικ αποκατσταση της κλης χει σαφ πλεονεκτματα ναντι του ανοιχτο χειρουργεου, πως:

Ø Απουσα τομν

Ø Μηδαμιν απλεια αματος

Ø Ανδυνη μετεγχειρητικ πορεα

Ø Μηδαμιν ποσοστ υποτροπς

Ø μεση επιστροφ στις καθημερινς δραστηριτητες

             ΠΩΣ   ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ     Η     ΚΗΛΗ

Σμφωνα με τους επιστμονες η κλη προκαλεται ταν υπρξει ρξη στο κοιλιακ τοχωμα και δημιουργηθε οπ μσω της οποας βγανει προς τα ξω μρος του εντρου.

Ο ασθενς νοιθει μια διγκωση, κτι που βγανει και φουσκνει προς τα ξω ,πως ακριβς προβλλει η σαμπρλα μσα απ μια σχισμ στο λστιχο.

Αυτ η προβολ, που μπορε να προκαλε ασθημα βρους και πνο,  μπορε να απειλσει την υγεα του ασθενος αν υποστε περσφιξη. Ττε η διτρηση του εντρου εναι προ των πυλν και ο κνδυνος περιτοντιδας υπαρκτς. Αυτς εναι και ο λγος που πρπει  μεσα να χειρουργονται οι κλες.

    ΜΟΡΦΕΣ - ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ   ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ       ΚΗΛΩΝ

Περπου 10% του πληθυσμο θα αποκτσουν κλη στη διρκεια της ζως τους. Οι κλες μπορε να συμβον στους πντες σε βρφη, παιδι και ενλικες – τσο σε ντρες σο και σε γυνακες . Ωστσο, η πλειοψηφα των κοιλιακν κηλν εμφανζονται στους νδρες.

Ø Βουβωνοκλη ( η συχντερη μορφ – το 2%- στους νδρες),

Ø Ομφαλοκλη (εμφανζεται συχντερα στις γυνακες)

Ø Μηροκλη ( αποτελε  το 5%-7% του συνλου των κηλν-κυρως  σε παχσαρκες και πολτοκες γυνακες)

Ø Κοιλιοκλη ( κλη λευκς γραμμς, μετεγχειρητικ κλη )

Ø Επιγαστρικη ( οι  νδρες τρες φορς  πιο επιρρεπες απ τις γυνακες. Εμφανζεται μεταξ 20 και 50 χρνων)          

Ø Μετεγχειρητικ ( στην περιοχ της τομς προηγηθεσης χειρουργικς επμβασης)      

 

Διφοροι εναι οι  παργοντες και  οι καταστσεις, μνοι σε συνδυασμ μεταξ τους, που  ευνοον τη δημιουργα της κλης. Οι πιο σημαντικο εναι:

Ø Η συγγενς προδιθεση (πολλς φορς κατ τη γννηση).

Ø Διαταραχ στην ισορροπα σνθεσης – αποδμησης του κολλαγνου (προχωρημνη ηλικα, υποσιτισμς κακ διατροφ).

Ø Οι καταστσεις που προκαλον αξηση της πεσης    στην κοιλι (παχυσαρκα, χρνιος βχας, δυσκοιλιτητα, πολλαπλο τοκετο, χρνιο αλλεργικ φτρνισμα, βαρι χειρωνακτικ εργασα).

Ø  Τα τραματα /και οι εγχειρητικς τομς (λγω της εξασθνησης που προκαλον στα τοιχωμτων κατ μκος των ουλν και της διαταραχς της νευρσεως σε γειτονικ με το τραμα περιοχ).

 www.axiarchos.gr  Τηλ. 2107296584, 6938340082

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Νκος Γαραντζιτης τηλ. 6932232466, 210 5026051

E-MAIL: ngara@otenet.gr.     FAX:  210 5058795.  www. cosmosep. gr

FACEBOOK: Cosmos Επικοινωνα

TWITTER: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.