2014-03-18 11:44:40


 

 

 

                                                                                     Αθνα 18 Μαρτου 2014.

 

 

 

 

                            ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

 Με πλρη επιτυχα και την κατλληλη ορμονικ θεραπεα, αντιμετωπζεται πλον η πρωρη εμμηνπαυση , που πλττει κθε χρνο εκατομμρια πολ νες γυνακες(30 με 40 χρνων)  σε ολκληρο τον κσμο!
Η εξλιξη της επιστμης απαντ πλον με πλρη επιτυχα σε  αυτ την  πθηση, η οποα  στερε απ  νες γυνακες την προστατευτικ ασπδα των οιστρογνων. Η αντιμετπιση της πρωρης εμμηνπαυσης  αποτρπει τις σημαντικς αρνητικς  επιπτσεις στην υγεα των γυναικν( οστεοπρωση και καρδιαγγειακ νοσματα).

«Με την ορμονικ θεραπεα δεν απαλλσσουμε την γυνακα μνο απ τα ενοχλητικ συμπτματα της πρωρης εμμηνπαυσης , αλλ θωρακζουμε τον οργανισμ της με  οιστρογνα, τα οποα μπορε να θεραπεσουν να προλβουν τις συνπειες της εμμηνπαυσης» τονζει ο   Διδκτορας του Πανεπιστημου της Αθνας, τ. Επιμελητς Μαιευτικς Γυναικολογας του Princess Royal University Hospital London  κ Στφανος Χανδακς.

 

                    ΠΡΟΩΡΗ  ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Σμφωνα με τους γυναικολγους η εμμηνπαυση χαρακτηρζεται ως πριμη, ταν συμβανει πριν απ την ηλικα των 45 χρνων, εν πριν απ την ηλικα των 40 χρνων, χαρακτηρζεται ως πρωρη. Και η  πρωρη εμμηνπαυση χει τα δια συμπτματα με την φυσιολογικ πως:

Ø συχνς εξψεις

Ø εφδρωση,

Ø ξηρτητα κλπου,

Ø διαταραχς πνου,

Ø εναλλαγς συναισθματος,

Ø μειωμνη σεξουαλικ διθεση,

Ø χρνια κπωση,

Ø δυσουρα,

Ø υποτροπιζουσες κυσττιδες και κολπτιδες  κ,α,λ

«Η πρωρη εμμηνπαυση εμφανζεται περπου στο 1% των γυναικν κτω των 40 χρνων. Δεν εναι απλ  εμμηνπαυση που ρχεται νωρτερα, αλλ πρκειται για πθηση, η οποα μλιστα σχετζεται με μεγλη αξηση της συχντητας της οστεοπρωσης και των καρδιαγγειακν νοσημτων» αναφρει ο κ Χανδακς και συμπληρνει «Η γυνακα που διαγιγνσκεται με πρωρη εμμηνπαυση πρπει μεσα να λβει θεραπεα ορμονικς υποκατστασης μχρι την ηλικα που θα ξεκινοσε φυσιολογικ η εμμηνπαυση. μως οι γυνακες που μπανουν σε θεραπεα πρπει να ελγχονται τακτικ με υπρηχο μαστν και μαστογραφα. σες δε χουν οικογενειακ ιστορικ καρκνου μαστο πρπει να προυν εξειδικευμνες θεραπεες καθτι δεν επιτρπεται η χοργηση οιστρογνων».

Ως πιθανς αιτες της πρωρης εμμηνπαυσης, οι γυναικολγοι θεωρον:

Ø Την αυτονοση καταστροφ των ωοθηκν,

Ø Τις χρωμοσωμικς ανωμαλες (σνδρομο Turner),

Ø Ιατρικς θεραπεες πως χημειοθεραπεα, ακτινοθεραπεα

Ø Χειρουργικ αφαρεση ωοθηκν μτρας κ,α.λ

 

                      ΟΡΜΟΝΙΚΗ   ΘΕΡΑΠΕΙΑ

μεσα η γυνακα, μετ την ιατρικ επιβεβαωση της πρωρης εμμηνπαυσης, θα πρπει να αρχσει ορμονικ θεραπεα.

 Στχος της ορμονικς θεραπεας υποκατστασης εναι αφενς η αντιμετπιση των συμπτωμτων της εμμηνπαυσης, αφετρου η πρληψη των μακροχρνιων – και σοβαρτερων – επιπτσεν της.

Στην περπτωση, της πρωρης εμμηνπαυσης, χορηγεται πολ μεγαλτερη ποστητα ορμονν, στε να αποκατασταθε στον οργανισμ το εππεδο ορμονν (οιστρογνων και προγεστερνης) που θα υπρχε φυσιολογικ στη συγκεκριμνη ηλικα, ανεξρτητα απ την παρξη συμπτωματολογας.

Μαζ με τα οιστρογνα χορηγεται και κποιο προγεσταγνο, στε να εξισορροπηθε η δρση των οιστρογνων και να προληφθε η υπερπλασα του ενδομητρου. Σε γυνακες, μως, που χουν υποστε υστερεκτομ, αρκε η χοργηση οιστρογνων τιβολνης.

Η ορμονικ θεραπεα χορηγεται:

Ø απ του στματος σε μορφ δισκων

Ø διαδερμικ, ετε σε μορφ επιθεμτων ετε σε μορφ δερματικς γλης (gel).

Ø Στην περπτωση συμπτωμτων αποκλειστικ ουρογεννητικς ατροφας, μπορε να χορηγηθε τοπικ κολπικ κρμα υπθετα. Η θεραπεα μπορε να εναι συνεχς κυκλικ.

Η ορμονικ θεραπεα αναστλλει την απλεια οστικς μζας, μεινοντας τσι τον κνδυνο σπονδυλικο κατγματος και κατγματος ισχου κατ 35%, μεινει σε σημαντικ βαθμ τις εξψεις, βελτινει τα ψυχολογικ και σεξουαλικ συμπτματα της εμμηνπαυσης και αναπτσσει πολλαπλ καρδιοπροστατευτικ δρση.

Ειδικτερα, στην περπτωση της πριμης εμμηνπαυσης, η χοργηση της ορμονικς θεραπεας μπορε να επαναφρει κατ διαστματα την ωοθηκικ λειτουργα, με αποτλεσμα να γνεται ωοθυλακιορρηξα και να μπορε να επιτευχθε αυτματη εγκυμοσνη.

Αυτ, ββαια, δεν ισχει στην πρωρη εμμηνπαυση, αφο εναι οριστικ, και η εγκυμοσνη μπορε να επιτευχθε μνο με δωρε ωαρων και εξωσωματικ γονιμοποηση. Εν, μως, βρσκεται σε αρχικ στδιο, η χοργηση ορμονικς θεραπεας μπορε να επαναφρει στω και προσωριν την ωοθηκικ λειτουργα και να επιτρψει στη γυνακα να  συλλβει.

www.drchandakas.gr   τηλ 210 6436258

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Νκος Γαραντζιτης τηλ. 6932232466, 210 5026051

E-MAIL:ngara@otenet.gr. FAX:210 5058795.  www. cosmosep. gr

FACEBOOK: Cosmos Επικοινωνα

              TWITTER: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ