2014-03-19 12:55:21

 

 

 

 

                                                                     

                                                         Αθνα 19 Μαρτου 2014.

 

 

 

                            ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

 

μεση αντιμετπιση των κονδυλωμτων, τα οποα στην εποχ μας χουν εξελιχθε σε μστιγα των σεξουαλικ ενεργν ανδρν και γυναικν, συστνουν οι επιστμονες.

Κι αυτ γιατ  δυο τποι (HPV16 και HPV18) του ιο των κονδυλωμτων συσχετζονται για τρες μορφς  καρκνου, του τραχλου της μτρας, του στοματοφρυγγα  και της στοματικς κοιλτητας!

Σμφωνα με μελτες, σες γυνακες ανπτυξαν καρκνο του τραχλου, εχαν και κονδυλματα, αντστοιχα συσχετζονται με το 80-90% των καρκνων του στοματοφρυγγα, καθς και με το 68% των καρκνων της στοματικς κοιλτητας!

«Για το λγο αυτ η μεση αντιμετπιση των κονδυλωμτων εναι σημαντικ για την υγεα του νδρα αλλ και της γυνακας,  που χει προσβληθε » τονζει η Δερματολγος – Αφροδισιολγος Δρ. Θεοδρα Φατσα.

Σμφωνα με επιστημονικ στοιχεα πνω απ το 50% των σεξουαλικ ενεργν ανδρν και γυναικν προσβλλονται κατ τη διρκεια της ζως τους απ τον ι HPV που προκαλε κονδυλματα. Ειδικ για τις γυνακες, στατιστικ πλον αποδεικνεται τι το 70-80% των κοριτσιν μχρι την ηλικα των 27 χρνων θα ρθει σε επαφ με τον ι!

                      ΜΟΡΦΗ        ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

 

Τα κονδυλματα, γνωστ δη απ την εποχ του Ιπποκρτη,  αποτελον διογκσεις που αναπτσσονται στους βλεννογνους στο δρμα, οι οποες προκαλονται απ τον ι των ανθρωπνων θηλωμτων HPV. Λοιμξεις απ HPV των βλεννογνων του πους, του πρωκτο και του αιδοου εναι αφροδσιο νσημα, εν λοιμξεις του δρματος των χεριν και των ποδιν αποκαλονται μυρμηγκις.

Τα κονδυλματα στην κατασκευ τους μοιζουν με μικρ “κουνουπδια” (ανθοκραμβοειδες αλλοισεις), τα οποα βρσκονται το να δπλα στο λλο και εντοπζονται:

 Στον νδρα:

Ø Στον πρωκτ

Ø Στο  ανδρικ πος (βλανος-βαλανοποσθικ αλακα)

Ø Στην ουρθρα (στο στμιο, αλλ και μσα  σε μικρς κρετινες μζες).

 Στη Γυνακα:

Ø Στα μικρ και μεγλα χελη του αιδοου

Ø Στην κλειτορδα

Ø Στον κλπο

Ø Στον πρωκτ

 

                       ΤΥΠΟΙ      ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

 

Μχρι στιγμς χουν πιστοποιηθε 180 περπου τποι του ιο HPV που προκαλε τα κονδυλματα και παρουσιζονται και στα δο φλα. Απ αυτος, 30-40 εναι σεξουαλικ μεταδιδμενοι και προκαλον λομωξη των γεννητικν οργνων.

 Συγκεκριμνοι τποι του ιο χουν συσχετιστε με υψηλ κνδυνο εμφνισης δυσπλασας, που εναι μια προ-καρκινικ βλβη, η οποα αν δεν αντιμετωπιστε μπορε να εξελιχθε σε καρκνο της στοματοφαρυγγικς κοιλτητας του πρωκτο και στα δο φλα σε καρκνο του πους στους ντρες του τραχλου της μτρας, του αιδοου και του κλπου στις γυνακες.

 

                           ΤΡΟΠΟΣ       ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

 

Ο ις HPVμεταδδεται μσω της σεξουαλικς επαφς και συγκεκριμνα περισστερο μσω της μεσης επαφς με το δρμα της γεννητικς χρας των ανδρν και των γυναικν και λιγτερο μσω της επαφς με το σπρμα τα κολπικ υγρ. Η χρση προφυλακτικο περιορζει πρα πολ τη μετδοση του ιο, καθς και λων των αφροδσιων νοσημτων, αν χρησιμοποιηθε σωστ και δεν σπσει. Δεν μπορε μως να εξασφαλσει 100% προστασα απ τον ι. Επειδ κατ την ερωτικ επαφ το προφυλακτικ μπορε να αφσει ακλυπτα κποια μρη του αντρικο μορου, πλρης προστασα απ τα κονδυλματα που προσβλλουν τα εξωτερικ γεννητικ ργανα δεν μπορε να υπρξει.

«Πρπει να διευκρινσουμε, προσθτει η Δρ. Φατσα, τι  τα κονδυλματα μεταδδονται με οποιαδποτε τρπο σεξουαλικς επαφς  (π.χ. στοματικς ρωτας) και μπορε να κολλσει οποιοδποτε μρος του σματος  ρθει σε επαφ με το μολυσμνο σημεο του συντρφου. Δεν μεταδδεται απ την τουαλτα, τα φιλι στο στμα, την πισνα την μπανιρα».

Παργοντες πως, η μη χρση προφυλακτικο, η συχν εναλλαγ ερωτικν συντρφων, η γνοια για το εν ο σντροφς μας πσχει απ κποιο σεξουαλικ μεταδιδμενο νσημα, η υπερβολικ κατανλωση αλκολ και το κπνισμα, το εξασθενημνο ανοσοποιητικ, το stress, λλες ιογενες λοιμξεις (π.χ. ις HIV), καθς και λλα σεξουαλικ μεταδιδμενα νοσματα (π.χ. σφιλη), ενισχουν τις πιθαντητες να προσβληθε κποιος  απ τον ι.

«Εναι πιθαν κποιος να χει τον ι χωρς να χει εκδηλσει κονδυλματα, εξηγε η Δρ. Φατσα. ταν εισλθει ο ις στον οργανισμ μας, συνθως πφτει σε κατσταση πνωσης. Αν το ανοσοποιητικ μας εναι πεσμνο, ττε εναι πιο εκολο ο ις να ρθει σε ενεργ φση, αρχζει να πολλαπλασιζεται και να προκαλε βλβες στην περιοχ κυρως των γεννητικν οργνων». Ο ις μπορε να υπρχει στον οργανισμ μας για χρνια πριν εκδηλωθε, καθιστντας συχν δσκολο να βρεθε απ πο και πτε τον κλλησε κποιος.  Αυτ χει τη σημασα του, στην περπτωση παντρεμνων ζευγαριν και χρνιων συντρφων: αν εμφανιστον π.χ. στη γυνακα, δεν σημανει τι αυτ εχε σεξουαλικ επαφ με λλον νδρα εκτς του συζγου της.

      ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ - ΠΡΟΛΗΨΗ-ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Αν  κποιος προσβληθε απ κονδυλματα θα πρπει μεσα να επισκεφτε το δερματολγο του, προκειμνου να του συστσει την κατλληλη θεραπεα. Τα κονδυλματα αντιμετωπζονται:

Ø Με ειδικ φρμακα (συντηρητικ θεραπεα)

Ø Eπεμβατικ:

-         Με κρυοθεραπεα (με τη χρση υγρο αζτου)

-         Με ηλεκτροκαυτηραση

-         Mε laser

 Κατ τη θεραπεα τους, τα κονδυλματα θα πρπει να αντιμετωπζονται μχρι να εξαφανιστον εντελς – λαμβνοντας υπψη τι συχν μπορε να υποτροπισουν ακμη και μνες μετ τη θεραπεα.

Σμερα εναι διαθσιμοι δυο τποι εμβολων που προστατεουν απ τους ιος ΗΡV6, 11, 16 και 18 που εναι και οι πιο “επιθετικο” και ευθνονται για το 70% των περιπτσεων καρκνου. Ο εμβολιασμς αυτς ναντι του ιο HPV εφαρμζεται σμερα σε 116 χρες σε λο τον κσμο, εν στην Ελλδα χει μπει στο πργραμμα του βασικο εμβολιασμο για κορτσια απ 12 μχρι και 26 χρνων (πριν απ την ναρξη της σεξουαλικς τους ζως). Σντομα αντστοιχος εμβολιασμς πρκειται να εγκριθε για τους νδρες και στην Ελλδα – πως χει δη υλοποιηθε σε ΗΠΑ, Καναδ και Ηνωμνο Βασλειο.

www.abh-medicalgroup.com  τηλ.210 8949090

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Νκος Γαραντζιτης τηλ. 6932232466, 210 5026051

E-MAIL: ngara@otenet.gr.     FAX:  210 5058795.  www. cosmosep. gr

FACEBOOK: Cosmos Επικοινωνα

TWITTER: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.