2014-03-26 14:29:21

5th Vienna Symposium on Surgery of Peripheral Nerves

 
 

March 21-23, 2014, General Hospital Lecture Halls, Vienna, Austria

                                     

                                                                              Αθνα 26 Μαρτου 2014.

                             ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Ενδοσκοπικ  και  μσα απ οπ μλις 1-2 εκατοστν αντιμετωπζουν χειρουργικ πλον  οι ορθοπαιδικο το σνδρομο  του καρπιαου σωλνα, που ταλαιπωρε εκατομμρια γυνακες και νδρες σε ολκληρο τον κσμο!

Η ενδοσκοπικ χειρουργικ μθοδος  δεν αφνει σημδια, η ανρρωση και η επολωση εναι ταχτατη(3 με 4 ημρες) , εν η  επνοδος στην εργασα γνεται μσα σε μια  εβδομδα.

Αποτελσματα της μεθδου παρουσιστηκαν την περασμνη εβδομδα, απ δισημους ορθοπαιδικος χειρουργος  στο  5th  Vienna Symposium on Surgery of Peripheral Nerves και αξιολογθηκαν  ως ριστα σε σχση με παλαιν χειρουργικν μεθδων.

« Η ενδοσκοπικ χειρουργικ μθοδος προσφρει σημαντικ οφλη για τον ασθεν και πραγματοποιεται  μσα απ οπ 1-2 εκατοστν, με χρση ενδοσκοπικο εργαλεου, το οποο φρει αυτματο μικρ-μαχαιρδιο με μικροκμερα, για να χει ο χειρουργς μεση και καθαρ εικνα» αναφρει ο   Χειρουργς  Ορθοπαιδικς- Μικροχειρουργς Χεριο και αντιπρεδρος της Ελληνικς Εταιρεας Χειρουργικς Χεριο -Aνω Aκρου, κ Ιωννης Α. Ιγνατιδης.

Σμφωνα με τον κ. Ιγνατιδη στο εξωτερικ και κυρως στη Γαλλα  οι επεμβσεις για την αντιμετπιση του συνδρμου του καρπιαου σωλνα γνονται κατ 90% με την ενδοσκοπικ μθοδο, εν με την παλαι μθοδο ( ανοιχτ χειρουργεο με μεγλη τομ) αντιμετωπζονται ελχιστες πολ βαρεις περιπτσεις με συγκεκριμνες επιπλοκς.

Η επμβαση πρπει να γνεται απ εξειδικευμνο ορθοπεδικ χειρουργ, πραγματοποιεται με τοπικ γενικ νρκωση, διαρκε περπου 45 λεπτ και ο ασθενς επιστρφει σπτι του αυθημερν. 

 

 

          ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ

Το σνδρομο καρπιαου σωλνα,  εναι η πλον συχν περιφερικ πιεστικ νευροπθεια που ταλαιπωρε εκατομμρια τομα σε ολκληρο τον κσμο. χει ιδιατερη «αδυναμα» στις μεσλικες γυνακες  αφο τις χτυπ 5 με 6 φορς συχντερα  απ’ τι τος νδρες. Ταλαιπωρε πολλς νοικοκυρς αλλ και χειρνακτες κυρως μετ απ υπερβολικ επιβρυνση των χεριν στη διρκεια της ημρας. Το σνδρομο εμφανζεται συχντερα , στις εγκους, τος διαβητικος, τους ρευματοπαθες και τος νεφροπαθες.

Εκδηλνεται με μουδισματα και υπαισθησα στα πρτα 3 με4 δκτυλα-κυρως τη νκτα (πρτες πρωινς ρες).

Στα τελευταα στδια με μυκ αδυναμα παλμης και κυρως ατροφας των μυν της βσης του αντχειρα, εν ο ασθενς δεν μπορε να πισει αντικεμενα (πτση αντικειμνων απ το χρι).

«Η διγνωση του συνδρμου γνεται  κατ’ αρχν με κλινικ εξταση» προσθτει ο κ. Ιγνατιδης και καταλγει «Υπρχουν κλινικς δοκιμασες που βοηθον στην επιβεβαωση της διγνωσης πως η επταση των συμπτωμτων με το σπσιμο των καρπν στις 90 μορες και η δοκιμασα σφιξματος με περιχειρδα. Τελικ πντα  επιβεβαινεται και εργαστηριακ με το ηλεκτρομυογρφημα και λεγχο κινητικς και αισθητικς αγωγς, μια δοκιμασα  σε νευροφυσιολογικ εργαστριο».

 

                      ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ  ΤΟΥ  ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ

Η ακινητοποηση με νρθηκες, η νεση τοπικ με κορτιζνες, τα αντιφλεγμονδη τελικ  δεν προσφρουν μνιμη απαλλαγ. Η ριζικ θεραπεα εναι  η χειρουργικ με τοπικ η γενικ νρκωση. Μχρι πριν απ 15 χρνια το σνδρομο αντιμετωπιζταν με ανοιχτ χειρουργεο και μεγλη παλαμιαα τομ 7-8 εκατοστν, εν η διατομ (κψιμο) του συνδσμου με νυστρι. Αργτερα εμφανσθηκε η ελχιστα επεμβατικ(mini-open)  ανοικτ μθοδος με μικρτερη τομ 3-5 εκατοστν και τελικ σμερα επικρατε στο δυτικ κσμο η ενδοσκοπικ δινοιξη (τομ 1-2 εκατ.).

Η ανοικτ μθοδος εναι η κλασικ μθοδος με τομ επιμκη η οποα γνεται στ μσον της παλμης και δη επ της μσης χειρομαντικς γραμμς, δν χρειζεται ειδικ εργαλεα για να πραγματοποιηθε και μπορε να γνει με τοπικ αναισθησα. χει το μειονκτημα τι πρπει να κοπον λα τα ανατομικ στρματα τς παλμης απ το δρμα,υποδριο, μες μχρι και τον πλαμιαο σνδεσμο εν στν ενδοσκοπικ μθοδο κβουμε μνο τον σνδεσμο.

 Επσης ο χρνος αποκατστασης του χεριο εναι περπου  τσσερις εβδομδες (στις δυο εβδομδες κβουμε τα ρμματα) εν στην ενδοσκοπικ μθοδο ο χρνος ανρρωσης εναι  μια  εβδομδα.

Οι περιπτσεις που το σνδρομο καρπιαου σωλνα εναι παραμελημνο πλον των πντε χρνων, με ατροφα μυν , περιστατικ με ρευματοειδ αρθρτιδα νεφροπθεια αμυλοεδωση που χρειζεται να γνει υμενεκτομ νευρλυση δν προσφρονται πντα για ενδοσκοπικ δινοιξη και πολλς φορς εναι αναγκαα η ευρεα δινοιξη με μεγλη τομ.

 

                          ΑΛΛΕΣ  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ  ΜΕΘΟΔΟΙ

Ø Ενδοσκοπικ μθοδος με δυο οπς: θεωρεται πεπαλαιωμνη δεν εμφανζει πλεονεκτματα  και τενει να εγκαταλειφθε.

Ø Ημιανοικτ μθοδος (minimal invasive): Γνεται μα τομ περιορισμνη 3-4 εκατοστν και με ειδικ προστατευτικ εργαλεο ανυψνεται το δρμα και εισγεται να ειδικ κοπτικ σαν δρπανο και κπτει συρμενο τον σνδεσμο με ημι-τυφλ μθοδο. Πλεονεκτε ναντι της ανοικτς μεθδου ως πρς την τομ αλλ στην ανοικτ ο χειρουργς χει μεγαλτερο χειρουργικ πεδο. Δεν χει καννα πλεονκτημα ναντι των ενδοσκοπικν μεθδων.

 

www.ignatiadismicrohand.eu, www.microhand-ortho-spine.gr

             τηλ. 210 6974278-80,  κιν. 6944251529

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Νκος Γαραντζιτης τηλ. 6932232466, 210 5026051

E-MAIL: ngara@otenet.gr.     FAX:  210 5058795.  www. cosmosep. gr

FACEBOOK: Cosmos Επικοινωνα

TWITTER: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ