D
2014-03-28 17:10:50

 

 

 

 

 

 

                                                                                           Αθνα 28 Μαρτου 2014

 

 

 

 

                         ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

 

Σε αιματολογικς εξετσεις για τον λεγχο των συγκεντρσεων της Βιταμνης D, η οποα μας προστατεει στην ενλικη ζω απ οστεοπενα, οστεοπρωση και καρδιαγγειακ κνδυνο, πρπει να υποβλλονται τα υπρβαρα και παχσαρκα παιδι.

Κι αυτ γιατ σμφωνα με πρσφατες μελτες της Α’ Παιδιατρικς Κλινικς της Ιατρικς Σχολς Πανεπιστημου Αθηνν,  βρθηκε τι το 65% των υπρβαρων και παχσαρκων παιδιν και εφβων χουν ανεπρκεια λλειψη βιταμνης D!

 «Η βιταμνη D παζει πολ σημαντικ ρλο στην απορρφηση του ασβεστου απ τον οργανισμ και κατ συνπεια στην υγεα των οστν και στην πρληψη εμφνισης οστεοπενας και οστεοπρωσης», αναφρει η κ. Ευαγγελα Χαρμανδρη, Αν. Καθηγτρια Παιδιατρικς και Εφηβικς Ενδοκρινολογας της Ιατρικς Σχολς του Πανεπιστημου Αθηνν και Υπεθυνη του Τμματος Ενδοκρινολογας και Μεταβολισμο της Α’ Παιδιατρικς Κλινικς του Νοσοκομεου Παδων «Η Αγα Σοφα».

«Επσης, πρσφατες μελτες που πραγματοποιθηκαν σε ενλικες με παχυσαρκα, προσθτει η κ. Χαρμανδρη, δειξαν τι οι χαμηλς συγκεντρσεις βιταμνης D συσχετζονται με αυξημνες συγκεντρσεις ολικς χοληστερλης και τριγλυκεριδων, γλυκζης και ινσουλνης, καθς και με αυξημνη συστολικ και διαστολικ αρτηριακ πεση».

Σμφωνα με τους Παιδοενδοκρινολγους, τα παιδι που χουν λλειψη βιταμνης D συνθως δεν παρουσιζουν κποιο σμπτωμα. Η διγνωση της υποβιταμνωσης D γνεται με την μτρηση των συγκεντρσεων της 25-υδροξυβιταμνης D στο αμα.

 

              ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ   ΚΑΙ   ΒΙΤΑΜΙΝΗ  D

Τα τελευταα 20-30 χρνια, η παχυσαρκα χει πρει διαστσεις «επιδημας» τσο στη χρα μας σο και στον υπλοιπο κσμο. Στην Ελλδα, το ποσοστ υπερβαρτητας και παχυσαρκας κατ την παιδικ και εφηβικ ηλικα υπερβανει το 30%.

Σε πρσφατες μελτες της Α’ Παιδιατρικς Κλινικς της Ιατρικς Σχολς Πανεπιστημου Αθηνν, που πραγματοποιθηκαν μσα στα πλασια λειτουργας του Ιατρεου Αντιμετπισης Αυξημνου Βρους Σματος (www.childhood-obesity.gr) αξιολογθηκε μεγλος αριθμς παιδιν και εφβων με αυξημνο βρος σματος και βρθηκε τι το 65% (53% αγοριν και 47% κοριτσιν) εχαν ανεπρκεια λλειψη βιταμνης D.

Η παχυσαρκα συνοδεεται με χαμηλς συγκεντρσεις βιταμνης D, οι οποες μπορε να προδιαθσουν στην ανπτυξη του μεταβολικο συνδρμου και σε καρδιαγγειακ νοσηρτητα και θνησιμτητα κατ την ενλικη ζω. Η αυξημνη συχντητα υποβιταμνωσης D σε παχσαρκα τομα οφελεται στην μειωμνη σωματικ τους δραστηριτητα, και κατ συνπεια σε μειωμνη κθεση στον λιο, καθς και στο τι η βιταμνη D εναι λιποδιαλυτ και παγιδεεται στον λιπδη ιστ.

«Εναι, επομνως, σημαντικ να ελγχονται οι συγκεντρσεις βιταμνης D σε τομα με αυξημνο βρος σματος και να υποκαθσταται θεραπευτικ η λλειψη ανεπρκει της», τονζει η κ. Χαρμανδρη, και καταλγει: «Επσης, εναι ιδιατερα σημαντικ να δοθε μφαση τσο στην πρληψη σο και στην αντιμετπιση της παχυσαρκας, στε να βοηθσουμε αποτελεσματικ στη βελτωση της υγεας των πολιτν της χρας μας, καθς και στην ελττωση του κστους νοσηλεας τους λγω των επιπλοκν της παχυσαρκας».

Γονες με υπρβαρα και παχσαρκα παιδι θα πρπει να συμβουλεονται τον Παιδοενδοκρινολγο τους μεσα, καθς η υποβιταμνωση D μπορε να αντιμετωπιστε με την χοργηση βιταμνης D απ το στμα, αρχικ σε υψηλς δσεις (δσεις εφδου) και στη συνχεια σε δσεις συντρησης.

Επιπρσθετα, η θεραπεα με βιταμνη D, και η επνοδος των συγκεντρσεν της στο φυσιολογικ, οδηγε σε αποκατσταση των μεταβολικν διαταραχν και ελττωση του καρδιαγγειακο κινδνου στην ενλικη ζω.

 

           ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Τρφιμα με την υψηλτερη περιεκτικτητα σε βιταμνη D εναι:

Ø το αυγ,

Ø τα λιπαρ ψρια (σολωμς, σαρδλες, τνος),

Ø τα ιχθυλαια,

Ø  το  συκτι,

Ø τα μανιτρια.

Ωστσο, η πρσληψη βιταμνης D μσω της τροφς εναι πολ περιορισμνη, εν η κθεση στην ηλιακ ακτινοβολα εναι απαρατητη για να διασφαλισθε η επρκει της. Η επαρκς κθεση στην ηλιακ ακτινοβολα παρεμποδζεται απ το γυαλ, τα ροχα καθς και τη χρση αντηλιακν. Για το λγο αυτ οι εταιρεες τροφμων χουν προβε σε εμπλουτισμ με βιταμνη D βασικν ειδν διατροφς, πως το  γλα και τα δημητριακ, εν παρλληλα ενθαρρνεται η χοργηση της βιταμνης D ως συμπλρωμα διατροφς.

Τλος, εναι σημαντικ να αναφρουμε τι η υποβιταμνωση D εναι πολ συχν ακμη και σε χρες με ηλιοφνεια, πως η Ελλδα, επειδ με την αλλαγ του τρπου ζως μας παραμνουμε σε κλειστος χρους να μεγλο μρος του χρνου μας, εν παρλληλα χρησιμοποιομε αντηλιακ ταν εμαστε εκτεθειμνοι στον λιο.

 

www.echarmandari.gr

www.childhood-obesity.gr

Τηλ:   2114110397,   6947904369

 

 

 

 

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Ν. Γαραντζιτης τηλ. 6932232466,  210 5058795

E-MAIL: ngara@otenet.gr.  www. cosmosep. gr

FACEBOOK: Cosmos Επικοινωνα

              TWITTER: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ