46
2014-04-10 12:03:48

 

 

 

 

 

 

                                                  Αθνα 10 Απριλου 2014

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ    ΤΥΠΟΥ

 

Φς σε δυο γυνακες, που αντιμετπιζαν σοβαρτατο πρβλημα ρασης, χρισε με το θνατο της 46χρονη, η οικογνεια της οποας πρσφερε τους κερατοειδες  για μεταμσχευση!

Η διπλ μεταμσχευση πραγματοποιθηκε την Τρτη 8 Απριλου, απ το διαπρεπ χειρουργ οφθαλματρο  Δρ Γιννη Μλλια στο Κντρο Μεταμσχευσης Κερατοειδος του Mediterraneo Hospital στη Γλυφδα και στφθηκε με απλυτη επιτυχα!

 «Η προσφορ των κερατοειδν , εκ μρους της οικογνειας, ταν ψιστης σημασας και ανθρωπις, εν αποτλεσε θεκ δρο για τις λπτριες που αντιμετπιζαν σοβαρτατο πρβλημα ρασης» τνισε ο Δρ Μλλιας, που χει μεγλη εμπειρα στην μεταμσχευση κερατοειδος.

Τον να κερατοειδ λαβε 62χρονη γυνακα απ την Αθνα, η οποα ταν σχεδν τυφλ, αφο εδ και πολλ χρνια πασχε απ θλωση κερατοειδος και στα δυο μτια!

«Η ζω της γυνακας αυτς λλαξε αμσως μετ την μεταμσχευση καθς πλον βλπει απ το να μτι και τρα θα περιμνει να κνει μεταμσχευση και στο δετερο» συμπλρωσε ο κ Μλλιας.

Ο δετερος κερατοειδς μεταμοσχεθηκε σε 55χρονη μητρα απ νησ του Αιγαου, η οποα  αντιμετπιζε χρνιο οδημα κερατοειδος. Κατ τη διρκεια της χειρουργικς επμβασης ο γιατρς διρθωσε και τον καταρρκτη. Οι δυο γυνακες  λγες ρες μετ την μεταμσχευση επστρεψαν στα σπτια τους.

                        ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ    ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ

Σμφωνα με τους χειρουργος οφθαλματρους η μεταμσχευση του κερατοειδος  πραγματοποιεται ταν  χει προκληθε σημαντικ μεωση της ρασης , η οποα δεν εναι δυνατν να διορθωθε με φρμακα λλα συντηρητικ μσα.  Στην Ελλδα κθε χρνο 1000 νθρωποι χουν ανγκη μεταμσχευσης κερατοειδος. Απ αυτος περπου 400 μεταμοσχεονται . Μετ την πρσφατη απφαση της Πολιτεας να δοθον δειες λειτουργας Κντρων Μεταμσχευσης Κερατοειδος και στον ιδιωτικ τομα αναμνεται να αυξηθε σε μεγλο ποσοστ ο αριθμς των μεταμοσχεσεων σε ετσια βση.

Στις ΗΠΑ κθε χρνο πραγματοποιονται περπου 40.000 μεταμοσχεσεις κερατοειδος.

 

Οι συνηθστερες αιτες που οδηγον σε μεταμσχευση του κερατοειδος εναι:

 

Ø Μετεγχειρητικ οδημα κερατοειδος (απ παλαιτερη επμβαση καταρρκτη λλες επεμβσεις

Ø Εκτασες του κερατοειδος με πιο συχν απ αυτς τον κερατκωνο. 

Ø Δυστροφες του κερατοειδος: Πρκειται για νοσματα που κληρονομονται και συνθως προσβλλονται περισστερα απ να τομα της διας οικογνειας.

Ø Χημικ εγκαματα του κερατοειδος: Στις περιπτσεις αυτς μπορε να χρειαστε να προηγηθε μεταμσχευση στελεχιαων κυττρων (stem cells) και τοποθτηση αμνιακς μεμβρνης.

Ø Μετ απ μολυσματικς κεραττιδες, κυρως απ την χρση των φακν επαφς.

Ø Μετ απ τραματα του κερατοειδος τα οποα προκαλον κεντρικ και ανεπανρθωτη θλωση αυτο.

 

                   ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ

 

              Ο ασθενς μπορε να:

Ø Επιστρψει στην εργασα τους με την προπθεση τι αυτ δεν απαιτε ντονη δραστηριτητα ρση βαρν.

Ø Οδηγσει αυτοκνητο εφσον η ραση στο μη χειρουργημνο μτι εναι  20/40 καλτερη με διρθωση.

Ø Πλυθε χωρς να μην μπει σαπουνδα στο μτι .

Ø Κνει ελαφρς δουλεις στο σπτι.

Ø Διαβσει, να δει τηλεραση μχρι να κουραστον τα μτια του

 

            Δεν μπορε να:

Ø συμμετχει σε αθλματα για κποιο διστημα

Ø σηκσει βρη

Ø σκψει με το κεφλι του απτομα.

«Η μεταμσχευση του κερατοειδος εναι μα επμβαση η οποα αποκαθιστ την ραση σε εκατοντδες χιλιδες ασθενες κθε χρνο σε παγκσμια κλμακα. Το ποσοστ της επιτυχας της εναι πρα πολ υψηλ, αρκε να προηγεται  καλς προεγχειρητικς λεγχος και να επιλγονται προσεκτικ οι ασθενες που πρκειται να χειρουργηθον. Επσης καθοριστικ ρλο στην επιτυχα της επμβασης αυτς παζουν η καλ ποιτητα του μοσχεματος(ηλικα δτου, αριθμς ενδοθηλιακν κυττρων, χρνος που μεσολαβε απ τον θνατο του δτου μχρι την λψη του μοσχεματος και την ημρα της επεμβσεως), η επαρκς εξειδκευση του χειρουργο και τλος η τακτικ και σωστ μετεγχειρητικ παρακολοθηση» καταλγει ο Δρ Μλλιας.

www.malliaseye.gr.  210-9320215.

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Νκος Γαραντζιτης τηλ. 6932232466, 210 5058795, 210 5026051

E-MAIL: ngara@otenet.gr.    www. cosmosep. gr

FACEBOOK: Cosmos ΕπικοινωναTWITTER: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.